Kloppen. Wat is dat nou?

De kloptechnieken werken met de meridianen, dat zijn subtiele banen, waardoor - volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde - onze levensenergie (chi) stroomt. Je kunt je de meridianen voorstellen als fijnstoffelijke raakvlakken tussen lichaam en geest. Bij de klassieke acupunctuur en acupressuur wordt de stroom van de levensenergie gemanipuleerd door het plaatsen van naalden cq. door druk uit te oefenen op bepaalde punten op die meridianen. Deze methodes richten zich in eerste instantie op lichamelijke klachten.

Bij de kloptechnieken ligt de focus op de psyche, op onaangename emoties en gevoelens. Wij bewegen de energie in de meridianen door met onze vingers op een reeks van acupunctuurpunten te kloppen. Tegelijkertijd concentreren wij ons op de emotionele en lichamelijke kanten van een specifiek probleem. 

Binnen de theorie van EFT gaan we ervan uit dat stress en negatieve emoties het resultaat zijn van geblokkeerde levensenergie. Door het kloppen zorgen we ervoor dat deze weer vrij door de meridianen kan stromen. Emoties en gevoelens worden tijdens het klopproces steeds minder heftig en de triggers van de negatieve emoties verliezen hun invloed op ons emotionele evenwicht. We voelen ons weer meer in balans.

Dat klinkt jou allemaal te zweverig? Lees dan hier verder.